Éves szinten 1,3 ezer millió tonna még fogyasztható élelmiszer landol a kukákban. Bár mindannyian tisztában vagyunk ezzel az igencsak kardinálisnak nevezhető problémával, ennek ellenére különböző felmérések és adatok szerint, mégis évről évre nő a kukába dobott étel mennyisége. Persze, érthetően sokakat csak az érdekel, hogy mennyi az annyi. Nos, itthon is jelentős az élelmiszerpazarlás, ami éves szinten 1,8 millió tonnát jelent magyarországi viszonylatban. Tehát sajnos hazánk sem kivétel, ami azt jelenti, hogy a korábban megvásárolt élelmiszerek egyötödét kidobjuk.
Mit tudsz tenni annak érdekében, hogy élhetőbb környezetben élj és takarékoskodj az étellel? Erre szeretnénk 3 egyszerű, a mindennapokban is könnyen kivitelezhető tippet adni:
- Vásárolj okosan, avagy mindig írj bevásárlólistát!
Reklámok, hirdetések, hatásvadász kampányok és a nyomtatott sajtóban megjelenő ínycsiklandó képek mind-mind olyan tényezők, amelyek arra késztetnek, hogy: "vásárolj, vásárolj, vásárolj", és még ezt és még azt is vedd meg, mert ugye mindenképp szükséged van rá... Ha felelősen gondolkozol és vásárlás előtt tudatosan átgondold, mire is van szükséged, akkor nagyobb az esélye, hogy annyi élelmiszert vásárolsz, amennyit el is fogyasztasz. Ne akarj "bespájzolni" magadnak, mert ennek könnyen a környezeted, sőt mi több, még a pénztárcád is kárát láthatja.
- Kövesd, hogy mikor, mire és mennyit költöttél!
Erre a legjobb megoldás, ha vezeted a kiadásaidat. (Rengeteg ingyenes applikáció segíthet neked ebben, mi a "Koin" névre keresztelt - egyébként magyar fejlesztésű - applikációt javasoljuk.) Ennek segítségével tisztán és átláthatóan áttekintheted, hogy mire költöttél és mennyit, így könnyebben tudsz majd szelektálni és takarékoskodni a következő bevásárlás alkalmával, ráadásul felesleges pénzkibocsátásokba sem keveredsz, aminek a környezeted is nagyon fog örülni.
- Legyél kreatív, használj fel minden felesleget!
Bizony, még a citrom héját is. Egyébként tudtad, hogy sokkal több vitamin van benne, mint magában a gyümölcsben? Megdöbbentő, de sokszor a maradéknak titulált és a kukában landoló feleslegek, igenis felhasználhatóak, sőt finomak és egészségesek is. Hát nem luxus kidobni ezeket? Legyél kreatív és gondold át mindig, hogy mire is tudnád felhasználni a maradékot. Hidd el, meg fogja hálálni a környezeted!
Gyenes Donát
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.