Naponta használjuk, de vajon tudatában vagyunk a mikrosütők környezetre kifejtett hatásának? Na és milyen a helyzet Európában? És, hogy hogyan tudod környezetbarátan használni? Legújabb cikkünkben ezt a témát járjuk körül.
Az University of Manchester legújabb tanulmánya szerint, az európai háztartásokban használatos mikrohullámú sütők energiafelhasználása majd későbbi újrahasznosítása jelenlegi szinten annyi szén-dioxid-kibocsátással jár egy évre levetítve, mint közel 7 millió (!!!) autóé. A tanulmány szerint ez többek között azt is jelenti, hogy a mikrók jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatás kialakulásához és a globális felmelegedéshez. A helyzetet tovább rontja, hogy a mikrohullámú sütők élettartama folyamatosan csökken. Egy átlagos európai család 5-6 évente vásárol egy újabb sütőt, és ennek következtében a hulladékfeldolgozás is megoldatlan probléma.
(Fotó: Bloomberg)
Mit tehetsz a környezettudatosság jegyében?
Nem feltétlenül a használatával van a baj, hanem annak a módjával. A kutatók azt javasolják, hogy próbáljuk meg hatékonyabban és rendeltetésszerűbben használni őket.
Pár tipp a redinnertől, a hatékonyabb használatért:
- Rengeteg energiát takaríthatsz meg, ha például jól állítod be a melegítési időt az adott ételtípushoz.
- Nem árt, ha a mikrók forgótányérját rendszeres tisztítod.
- Fémből készült vagy fémet tartalmazó edényt tilos a mikróba tenni, mert tönkreteszi a gépet.
- A műanyag edényekkel is csínján kell bánni. Csak az erre alkalmas edényeket használd a sütőben. (Ezt egyébként jelölni szokták az edényeken.)
Gyenes Donát
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.